Kurczak opiekany na grillu

Na grillu przyrządzić można dużo smacznych potraw. Wiele osób wyczekuje ciepłych dni, kiedy można będzie rozpalić grilla i upiec na nim swoje ulubione dania. Jednakże świetnym rozwiązaniem dla smakoszy są grille elektryczne, dzięki którym bez względu na porę roku można będzie zjeść, np. dietetyczne szaszłyki.

W wersji grillowanej smakowite mogą być także warzywa i owoce, ryby, ale również kurczak. Tę ostatnią potrawę przygotować można na wiele sposobów. Poniżej kilka przepisów na kurczaka opiekanego na grillu.

Do przygotowania kurczaka w marynacie cytrynowo-miodowej potrzebne będą następujące składniki: udka z kurczaka, nóżki lub skrzydełka (według własnego uznania, ponieważ do marynowania odpowiednie jest każde z wymienionych mięs). Kolejne składniki niezbędne do przygotowania marynaty: szczypta suszonego tymianku, 2 łyżki oliwy z oliwek, czosnek w ząbkach, łyżeczka czerwonego octu winnego, 2 łyżki płynnego miodu, sok z cytryny, pieprz i sól. Wszystko co niezbędne do przygotowania marynaty mieszamy, a następnie nacieramy marynatą mięso, które przekładamy do miski i przykrywamy ją dokładnie folią. Odstawiamy do lodówki na ok. dobę. Należy jednak pamiętać, aby co kilka godzin wstrząsnąć miską po to, aby marynata równomiernie obtoczyła mięso. Następnego dnia mięso wykładamy na specjalnej tacce i kładziemy na grillu. Zaleca się piec tak przygotowanego kurczaka przez ok. 50 minut, co kilka minut należy je przewracać.

Aby przygotować grillowanego kurczaka w całości, potrzebny będzie oczywiście kurczak, a ponadto oliwa z oliwek, sól, pieprz i różnego rodzaju zioła, np. bazylia, tymianek, kolendra, szałwia. Kurczaka odpowiednio przygotowujemy (myjemy, usuwamy wnętrzności). Następnym krokiem jest owinięcie go w papierowe ręczniki, dzięki czemu odsączony zostanie nadmiar wody. Kurczaka dokładnie nacieramy solą, pieprzem i innymi przyprawami, a także oliwą z oliwek. Wkładamy mięso do naczynia i wstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Następnie owiniętego folią aluminiową kurczaka kładziemy na grillu i pieczemy przez ok. 40 minut na obu stronach. Mięso gotowego kurczak powinno być soczyste, nie krwiste.


Warning: file_put_contents(): Only 0 of 15868 bytes written, possibly out of free disk space in /home/reklama/public_html/2020.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 430

Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'Comet Cache: failed to write cache file for: `/kurczak-opiekany-na-grillu/`; possible permissions issue (or race condition), please check your cache directory: `/home/reklama/public_html/2020.com.pl/wp-content/cache/comet-cache/cache`.' in /home/reklama/public_html/2020.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php:435 Stack trace: #0 [internal function]: WebSharks\CometCache\Classes\AdvancedCache->outputBufferCallbackHandler('<!DOCTYPE html>...', 9) #1 /home/reklama/public_html/2020.com.pl/wp-includes/functions.php(3721): ob_end_flush() #2 [internal function]: wp_ob_end_flush_all('') #3 /home/reklama/public_html/2020.com.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(298): call_user_func_array('wp_ob_end_flush...', Array) #4 /home/reklama/public_html/2020.com.pl/wp-includes/class-wp-hook.php(323): WP_Hook->apply_filters('', Array) #5 /home/reklama/public_html/2020.com.pl/wp-includes/plugin.php(453): WP_Hook->do_action(Array) #6 /home/reklama/public_ht in /home/reklama/public_html/2020.com.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Ac/ObUtils.php on line 435